Strony

Amatorka Na Patelni

Witam, z tej strony Paweł ^^

Przybywam do Was z kolejnym postem! Tym razem o gotowaniu dla kompletnych amatorów kuchni <3
Myślę ze post ten będzie szczególnie przydatnym dla tych którzy o gastronomi wiedzą tyle jak uruchomić mikrofalówkę... Tak! dokładnie ten "poradnik" będzie o tym jak przyrządzić kilka dań nawet jeśli o kucharzeniu nie mamy wogóle pojęcia, dokładnie tak jak w moim przypadku, a kochamy jeść, jesteśmy zdani tylko na siebie. Przedstawię wam 3 dania które zrobi nawet...nawet.. nie wiem.. Ja ? Tak że Zapraszam.



Zdarza się tak że kanapka staję się dla mnie po prostu nudna, piękna ale bez jakiej kolwiek wartości, nawet ptaki jej nie chcą, restauracja za daleko, co wtedy robię ? Wyciągam patelnie !



  • Udko Kurczaka jest to mięso za którym najmniej przepadam, jednak faktem jest to że najłatwiej go przyrządzić, dlatego tez nie raz przełamuje moje obrzydzenie do czegoś co nadal przypomina kończynę zwierzęcia bo chce coś zjeść, coś co nie jest kanapką a też nie mam żadnych zdolności kulinarnych :D. Przedstawię teraz sposób w jaki ja przyrządzam to danie. 


  1. Na rozgrzaną patelnię dodaję odrobinę oleju (najchętniej używam palmowego) 
  2. Po dokładnym umyciu kurczaka zimną wodą wcieram w mięso po obu stronach czerwoną paprykę w proszku (staram się robić to pod skórą udka) i wrzucam od razu na patelnię. Można jeszcze dodać pieprzu i soli ale tych już nie dodaję...

 

Hah no tak, mimo że sos sojowy lubię to nie znoszę smaku soli a druga rzecz to to, że skórkę zawsze oddaje swojemu kotu a sól nie korzystnie wpływa na zdrowie jego jak i nasze (Co uświadomiła mi nasza Karolina). Pieprz dodaję dopiero po tej operacji też ze względu na zwierzaka.  smażę ok 30 minut na średnim ogniu aż skórka zrobi się troszkę bardziej niż złocista by mięso było bardziej przypieczone, a tak że przewracam je od czasu do czasu 
Gotowe ! proste co nie ?
Polecam także wino Domaine boyar merlot barrique, świetnie się komponuje z mięsem mocniej przypieczonym.

UWAGA !!! ROZGRZANA PATELNIA BYWA BARDZO NIEBEZPIECZNA

Do każdego mięsa nie zależnie jakiego czy to schab, mielony czy własnie udko zawsze jako dodatku używam nie ziemniaków jak większa większość a ryżu białego, chociaż chce pójść lvl wyżej i zastąpić ryż w foliowych workach na prawdziwy japoński takim jakim na przykład jest: Ryż Akitakomachi.


Jak go ugotoać ? jest miliony sposobów i poradników o tym jak to zrobić. Ja na szklankę ryżu daję 1 i 2/3 szklanki wody  po czym gotuję przez 10-15m. Najlepiej iść za instrukcją podaną na opakowaniu.


  • Sałatka jarzynowa.. Tą potrawę chyba każdy zna. Nadaję się na imprezy jak i w sytuacji kiedy nasz brzuch domaga się swojego. Zrobić ją jest najprościej na świecie. Nie potrzebne nam do zrobienia jej żadne urządzenia prócz miski czegoś do mieszania chyba że ktoś robi to rękoma lub jak ja: mikserem.

Charakteryzuje się tym że może w niej znaleźć się wszystko. Jajka, warzywa jak jarzyny, kukurydza, groszek, brokuły, pomidory, pasują do niej tak że sosy takie jak majonez lub sos czosnkowy każdy w sumie wie ^^

  • Teraz będzie odrobinkę trudniej a chodzi tu o zupę rybną. To pierwsza zupa jaką udało mi się zrobić więc nie mogło jej tu zabraknąć :D. 

A robię ją w następujący sposób: Pieczarki i obrany imbir kroję w cienkie plastry przy czym je dokładnie myję w zimnej wodzie. Ryba najbardziej dostępna i nadająca się do tej zupy to panga (mimo że wielu uważa ją za "truciznę") ale polecam też łososia czy dorsza, je też należy obmyć a następnie osuszyć przed obróbką. Kroję rybę na grube kostki po czym wrzucam wszystko do wrzącego bulionu warzywnego gotując wszystko przez 5 minut. W między czasie Dodaje pieprz oraz kilka kropel sosu sojowego. Następnie nalewam zupę do talerza lub miseczki wypełnionej ryżem. Na końcu uwielbiam też eksperymentować z wyglądem potrawy typu: ostatnio dodałem szczypiorek i kwiat imbiru :)
Ps. Jak już jesteśmy przy temacie ryby.. Iza robi świetnie wyglądające sushi. Ciekawe czy tak samo smakuje :3


Mam nadzieję ze pomogłem choć jednej osobie, może nawet jakiemuś studentowi :D
A czy Wy znacie jakąś potrawę którą zrobi każdy ?? Napiszcie komentarzach ^^
>>>> A i uważajcie z kuchenkami !! chyba nie chcecie żeby Wasze domy zamieniły się w góry popiołu <<<<
Dziękuję za Uwagę. Pozdrawiam!

3 komentarze:

  1. U mnie na śniadanko tradycyjnie - kanapka, ale w różnej postaci! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę że nie tylko ja nie dodaje soli 😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja np. zamiast ryżu typowego białego, używam paraboliczny. O wiele bardziej mi smakuje a sałatka jarzynowa to u mnie w domu tradycja. Na każdą większą okazje musi być. Uwielbiam ją <3

    OdpowiedzUsuń